Lapės vestuvės logotipas

Ką daryti, jei jūsų vestuves sugadinti kėsinasi COVID-19 pandemija?

Kai prieš metus ar pusantrų pradėjote planuoti savo vestuves, „Corona“ teturėjo šalto, lengvo alaus reikšmę. Tereikėjo poros mėnesių, kad šito žodžio bijodami užsidarytumėm namuose ir trumpam pamiršę planuotas šventes daugiau galvotumėm apie savo ir savo artimųjų gyvybes. Visuotinė panika šluoja iš parduotuvių kruopas, makaronus ir tualetinį popierių. Protingiausia, ką galite šitoje situacijoje padaryti – nepasiduoti panikai, kad ir kaip sunku tai būtų, kai virusas jus atakuoja per visus socialinių medijų, tv, interneto portalų kanalus.

Mano vestuvių ir renginių sezonas turėtų prasidėti gegužės 22 d. Sužadėtuvės, pats planavimo jaudulys ir šventės laukimas – visos šitos geros emocijos dabar kažkur dingo. Nė viena pora nenori nukelti ar atšaukti savo vestuvių, bet susidūrus su pandemija, esam priversti apie tai pagalvoti. Su visais gegužės ir birželio pradžios klientais jau aptarėm galimybes šventes nukelti vėlesniam laikui: rugpjūčiui ar rugsėjui. „Foxy wedding“ platformos duomenimis, atsižvelgiant į daugiau nei 1500 vartotojų pateiktą informaciją, populiariausias mėnuo vestuvėms yra rugpjūtis, tad nukėlinėti į šeštadienines datas bus gana keblu, tačiau visada viskas įmanoma. Rekomenduočiau pagalvoti apie alternatyvias, ne savaitgalines dienas. Dabar kasdien sulaukiu žinučių iš vestuvinių paslaugų teikėjų: „man jau atšaukė trejas vestuves“, „koks bus sezonas“, „kaip elgtis“. Sunkoka įsivaizduoti vestuves keturiese, apsiginklavus dezifenkciniu skysčiu ir traukiant vaišes iš „Wolt“ maišelio, todėl aš siūlau dar bent savaitėlę sąžiningai užsidarius namuose palaukti, susitvarkyti su panika, daug negalvoti apie griūvančius planus ir ekonomiką, o po savaitės, atsižvelgus į tai, kaip pasikeitė situacija, poroms imtis veiksmų:

  • Jei jūsų vestuvės turėjo būti balandžio ar gegužės mėnesį – pagalvokite, kokia vėlesnė šventės data jums būtų priimtina (patarčiau pagalvoti apie keletą variantų) ir susisiekite su savo užsakytais ir patvirtintais rangovais, pasitikrindami, kokios jų galimybės dirbti tuo laiku. Tada priimkit galutinį sprendimą ir patvirtinkit naują datą.
  • Jei visgi nusprendėte vestuvių nebedaryti iš viso, kas visiškai įmanoma, atsižvelgiant į uždarytas šalių sienas ir pasikeitusią finansinę padėtį dėl viruso, peržiūrėkite užsisakytų ir avansais patvirtintų rangovų sutartis. Nėra bendros taisyklės visiems. Tikėtina, kai kurių rangovų sutartyse bus numatytas negrąžinamas avansas ir jūs patirsite finansinių nuostolių. Perkeliant datą rangovai bus lankstesni, privalo būti lankstesni ir šiuo laikotarpiu neturėtų imti iš jūsų antro, naujos datos užsakymą patvirtinančio avanso.
  • Galvojant optimistiškai ir tikintis, kad birželį galėsim lengviau atsikvėpti be baimės ir pagaliau vėl švęsti meilę ir gyvenimą, reikėtų pasitikrinti, kokia situacija su rekvizitu, kurį užsakinėjot iš užsienio. Jei laukiat suknelės iš Kinijos, užsisakėt šventei kėdes, kurios keliauja iš toli ir pan., didelė tikimybė, kad siuntos nepasieks jūsų laiku dėl visuotinio karantino, sustabdžiusio daugelį veiklų, ir reikėtų galvoti apie alternatyvas, jų visada yra.
  • Labai svarbu apie situaciją informuoti savo svečius. Priėmus sprendimą apie vestuvių vėlinimą ar jų nebedarymą reikėtų visiems parašyti laišką ar pateikti informaciją jūsų vestuvių puslapyje:

Ar vestuvės vis dar planuojamos?

Kokia alternatyvi data numatyta.

Kada galutinai svečiams pateiksite visas detales?

Jūsų artimieji ir draugai tikrai supras situaciją, galės susitvarkyti savo skrydžių ir apgyvendinimo reikalus.

  • Kaip elgtis svečiams, jei vestuvės keliamos vos pasibaigus karantinui? Įvertinkite savo bendrą sveikatos būklę. Jei jūsų imuninė sistema nėra „spindinti“ ir amžius patenka į rizikos grupę, vertėtų stipriai pagalvoti, ar verta rizikuoti ir dalyvauti, kad ir labai artimų žmonių šventėje. Jei esate jaunesni nei 60 metų, bet jaučiatės nelabai gerai, gal irgi reikėtų pasilikti namuose. Kiek galima greičiau informuokite besituokiančius apie savo sprendimą, kad pora galėtų perplanuoti savo biudžetą ir informuoti maitinimo, gėrimų, baldų tiekėjus bei perdėliotų susodinimo planą. Blogiausia, ką dabar galėtų daryti žmonės, gavę kvietimus į šventes, tai skambinėti jauniesiems, kurie ir taip yra didžiulėje stresinėje situacijoje, ypač, jei jų šventė turėtų įvykti po keleto savaičių, ir klausinėti: „tai kaip čia bus, ar vis dar tuokiatės?“ Jie tikriausiai verčiasi per galvą perkėlinėdami savo šventę. Sulaukit jų žinutės, o tada nuspręskit: dalyvausit ar ne ir juos informuokit. Šitas sprendimas negali būti keičiamas, t.y., negalit likus dienai iki vestuvių pranešti, kad: „oi, visgi persigalvojau, dalyvausiu.“ Šitokiu būdu tik dar labiau prisidėtumėt prie visų planų keitimosi ir dar didesnio kiekio streso, o jo vestuvėse norisi mažiausiai. Jei nusprendėte dalyvauti – užklauskit sužadėtinių, gal reikia kokios nors pagalbos. Net, jei ir nereikia, tai bus gražus poelgis iš jūsų pusės. Jei nusprendėte nedalyvauti, o tai turėjo būti vestuvės užsienyje, susižiūrėkit savo skrydžių ir apgyvendinimo rezervacijas, gal pavyks susigrąžinti patirtas išlaidas. Jei vestuvių dieną nusiųsite jauniesiems gėlių ar simbolinę dovanėlę – taip pat gausite karmos taškų ir prisidėsit prie gerų besituokiančių žmonių emocijų.
  • Manau, kurį laiką vestuvėse šen bei ten matysime dezinfekcinio skysčio buteliukus, labiau, nei visada iki šiol rūpinsimės higiena, padavėjai visada su savimi turės pirštines, vengsime bufeto tipo vestuvių, patiekalai bus prinešami kiekvienam. Ir taip bus, iki pamiršim Corona virus disease…

O šiandien linkiu visiems sekti atitinkamų institucijų nurodymų užsidarant namuose ir laikantis visų rekomenduojamų higienos normų, kad tai kiek galima greičiau baigtųsi. Tikiu, izoliacija dviese kai kam gali būti iššūkis. Bet gal kaip tik atrasite vienas kitame dar nepažintų gražių savybių.

Lapė

Nuotraukos: White Cat Studio

Spauda: Bruknės vestuvės

Fotografuota Raudondvario dvare