Lapės vestuvės logotipas

Sekmadienio skaitiniai. Skubiausi planavimo reikaliukai II

Šiandien Onuškis, Trakai, vakar – Marijampolė ir Kaunas. Šiandien iki skausmo pasakiška snieguota žiema miške kaip iš tarybinių naujametinių atvirukų, vakar – ralis kelyje Kaunas-Marijampolė. Kadangi dirbau visą savaitgalį, nieko nežinau, antradienį ištrūksiu į laukus pažaisti su aitvaru, gal jau ir ant snieglentės užlipsiu, jei spėsiu batus nusipirkti:)

Foto iš puslapio Kite Dummies

Grįžtam prie planavimo reikaliukų, o tada vėl tradiciškai pakalbėsim apie šį bei tą. Tik greitai, nes jau, mačiau, vėl pašto dėžutėje guli 14 neskaitytų laiškų, o tai man varo stresą ir naktimis sapnuoju baisius košmarus. Nors juos gal sapnuoju dėl išsiderinusio dienos režimo ir baisų filmų, matytų prieš miegelį.

Jei jau pasidarėte viską, apie ką kalbėjom praeitą sekmadienį, metas sužiūrėti šiuos dalykėlius:

Kadangi vietą jau turite (tikiuosi, jau tikrai turite), apgalvokite, kaip įsivaizduojat savo vestuvinę vakarienę. Kas tai bus? Neformalus furšetas su laisvai migruojančiais svečiais, ant žarijų kepama mėsyte ir pan. ar sėdima vakarienė? O gal suderinsite šiuos abu variantus? Bet kokiu atveju, jau turėtumėt pradėti derinti meniu ar bent pradėti maitinimo paslaugų tiekėjo paieškas, jei tokių paslaugų neteikia pasirinkta pobūvio vieta. Išsiaiškinkite, kiek padavėjų aptarnaus jūsų šventę. Ar bus barmenas, jei svajojat apie kokteilių vakarėlį? Nepamirškite pusryčių ir lengvų pietukų, jei švęsite kažkur sodyboje ir planuojat be 16.00 val. nesitraukti nuo ežeriuko.

Šiais metais itin stipriai pajutau vestuvių vedėjų stygių ypač tam tikromis dienomis. Nes visi, su kuriais dažniausiai dirbau iki šiol, jau kaidais užsipildę visos vasaros grafikus. O ir kainos pakilusios… Bet aš gi pažadėjau apie vedėjus pakalbėti plačiau. Jų būna visokių. Veda po vieną ir poromis, net kompanijomis. Vieni ir veda, ir dar uždainuoja neblogai, kiti veda DJ’jauja ir net turi savo aparatūrą. Kiekvienam savo.

Nuotraukoje Irmos ir Gedimino vestuvėse dirbantis Robertas Petrauskas. Nuotraukos autorė fotografė Eva Grin

Esu pati kažkada vedusi vestuves, ir ne vienas, todėl žinau, kaip tai nėra lengva, jei į savo darbą žiūri atsakingai. Ir, tiesą pasakius, nesu šimtu procentų apsisprendusi, ar vedėjo vestuvėse-šeimos šventėje tikrai reikia. Kažkaip kuo mažiau svetimų žmonių įsikišimo – tuo lyg ir geriau. Ir jau esam išbandę tokį formatą, kai su mūsų pagalba ten kur reikia prie mikrofono puikiausiai pasirodo poros draugai ar artimieji, aišku, jei jie iš tų, kurie nemiršta iš jaudulio ir šiaip mėgsta dėmesį.

Daug kam jau esu sakiusi, kad dvitaučių santuokų atveju dažnai užsienietiška poros pusė iš viso sunkiai įsivaizduoja, ką vestuvėse turi daryti vedėjas/entertainer. Paprastai užsieniukai tiesiog džiaugiasi, kad pora susituokė ir jiems linksmybėms užtenka geros muzikos, maisto, gerai sudėliotos dienos eigos ir geros kompanijos. Nu, ale su lietuviukais taip neišeina. Tas prievartinis svečių stumdymas, piršlių šaržinės programos ir tekstų iš segtuvų skaitymas, tie namų darbai, kuriuos „būtinai“ per vestuves turi padaryti besituokiantieji, vestuvinių muzikantų žaidimėliai taip įsigyvenę į mūsų vestuvių tradiciją, kad dabar nežinia, kiek metų prabėgs, kol išmoksim kultūringai švęsti, tad kiek didesnėse vestuvėse vedėjas visgi reikalingas. Patikslinsiu – geras vedėjas.

Šarūnės ir Gedimino vestuvėse dirba Antanas Kanopkin. Foto autorius – fotografas Adas Vasiliauskas

O kas yra geras vedėjas? Čia jau labai individualus klausimas. Jaunimėlis vis dar mėgsta žaidimus žaidimėlius. Šiaip tai jų visai linksmų ir yra. Geras vedėjas nenaudos nuvalkiotų dar mano paauglystės laikais mokykloje per žiburėlius žaistų žaidimų, jis bus kūrybingas ir eis koja kojon su laiku. Žinau, kad jūsų savimeilę paglostytų žinomas iš TV ekranų vedėjas, bet, nepatikėsit, daug aktorių ir tų žinomų veidų gerai paskaito parašytą ar išmoktą tekstą, bet ne itin puikūs yra improvizuodami per vestuves, o vestuvės – toks žanras, kuris ne visada nuspėjamas, nes kiti jose dalyvaujantys asmenys nebūtinai elgiasi pagal scenarijų. Tačiau tikrai yra šaunių išimčių. Taigi eidami susitikti su galimu jūsų vestuvių vedėju būkite apsisprendę, ar norite žaidimų, ar norite kokios nors kūrybiškos bendros veiklos, ar norit oficialumo ir vestuvinio saldėsiuko, draugiško šmaikštumo, o gal tik minimalaus konferansjė įsikišimo.

Ievos ir Jurgio vestuvėse darbuojasi Jurga ir Dainius iš teatro „Arti”. Foto autoriai „Fotodart” fotografai

Taip pat svarbu žinoti savo santykį su tradicijomis – reikia jų ar ne ir tai išsakyti žmogui, kuriam patikėsit savo šventę. Vedėjas turi būti padoriai apsirengęs – visgi vestuvės. Neturėtų būti vartojęs alkoholio, nes nuo to linksmiau svečiams tikrai nepasidarys. Vedėjo šaunumas visai nepriklauso nuo jo lyties ir amžiaus. Priklauso nuo profesionalumo. Ir dar šiek tiek pasikartosiu: vedėjas irgi žmogus. Jis į šventės vietą atvažiuoja daug anksčiau nei jūs ir išvažiuoja gerokai po vidurnakčio, tai jam bent sumuštinio, kito irgi reikėtų. Kitu atveju taip pat reikėtų informuoti pilietį, kad įsimestų ką nors iš namų. Vedėjas neprivalo net nevykdant aktyvios veiklos (o patikėkit, laisvo laiko pabendravimo jūsų svečiams dar ir kaip reikia) stovėti priešais visus kaip prižiūrėtojas. Geriausia, kai vedėjas susidraugauja su svečiais ir jiems tiesiog padeda smagiai praleisti laiką. Jergau, jergau, čia kaip referatas jau koks gavosi ir tai dar ne viskas, bet jau daugiau plėstis nenoriu. Ir, jei tikėjotės vardų, pavardžių, kontaktų, sorry, neduok die, kurį pamiršiu, liksiu per amžius blogiausiaJ

Su DJ yra sąlyginai šiek tiek paprasčiau. Vestuvėse DJ neturėtų jaustis kaip klube. Nu neturėtų kažkaip vyrauti šventėje minimalpsytrancedubstep ir pan. Kaip jau minėjau, vestuvės yra šiek tiek kitokio formato renginys. Čia gi ir močiutė prie stalo rymo ir hipių laikus menantys tėveliai ir geriausia draugė Lady Gagos fanė, taigi grojaraštis turėtų būti įvairus. Geras DJ jaučia publikos emocijas ir tai, kas jiems patinka.

Bet kokiu atveju, visi jie turėtų prašyti jūsų atsiųsti sąrašiuką dainų, kurias mėgstat ar kurios jums turi simbolinę svarbą. Jei neprašo – užsiminkit patys. Paprastai šitas asmuo yra atsakingas už visą šventės garsą nuo pirmo svečio atvykimo iki paskutinio šokio. Derėdamiesi dėl kainos iš karto sutarkit valandą, iki kurios planuojat savo super šokius, nes nuo seno Lietuvoje vestuvės turi būti ne švenčiamos, o atšokamos! Nežinojot? Tai dabar žinokit.

Kitą savaitę pakalbėsim apie sukneles ir kitus dalykėlius, kuriuos jau reikėtų atlikti.

O tai va dabar jau kitas savaitės gėrybes galim aptarti.

Su Princese ir Gabriel nukulniavom susitikti su moterimi į parodą, apie kurią kalbėjau praeitą savaitę.

Kosto Dereškevičiaus parodoje „Sutikta moteris”

Su Gincium ir Neringa nupėdinom į KASKAS atidarymą. Klausėm Keymono. Buvo linksma. Liūdnokos tų linksmybių pasekmės, bet kas apie jas galvoja? Gi gyvenimas yr ne kas kitas, o grynas rock‘n‘roll‘as!

Foto: Giedrius Akelis Photography

Rytoj startuoja Pijaus Burako plakatų paroda. Keliausim ten būtinai. Kas su mumis?

Kažkas dar būtinai turi šią savaitę įvykti, bet pamiršau, nors tu ką. Ir vos nepamiršau pasidalinti savo pirmadienio gėrybe. Taip, tai mano nugara:) Ir kaip?

Štai ką man sukūrė Silvija iš Super7tattoo

O rytoj ir vėl pirmadienis. Jau žinau, ką rašysiu:)

Kol kas. Prisiglaudimo jums sekmadieninio linkiu:*

Lapė