Lapės vestuvės logotipas

+1 arba viskas apie svečių sąrašą ir šiek tiek apie kvietimus

Šitas tekstas nebūtų atsiradęs, jei ne pietukai „Radharane” su kita energinga raudonplauke, super woman – Agne Gilyte. Kalbėjom apie darbus, apie šį, apie tą ir apie kvietimus į vestuves.

_DSC6561

Grafikos dizainerės Vaidos Guobytės kurti kvietimai mūsų Neringos ir Vigilijaus vestuvėms. Gražuoliai pajūriniai.

Dažnai lengvai „paauklėju” į „Lapės vestuves” besikreipiančius, kad pirmiausia nusprendus kelti vestuves reikia ne skambinti planuotojai, o kruopščiai susidėlioti savo būsimos šventės svečių sąrašą. Nerekomenduoju į jį traukti žmonių, su kuriais paskutinį kartą matėtės pradinėse klasėse ar kelis kartus susidaužėt taurėmis „Materialistėje”. Nesijauskit įsipareigoję pakviesti draugę, kurios vestuvėse šokot prieš šešerius metus, bet nuo to karto taip ir nebebuvot susitikusios. Vestuvės yra apie artimus žmones ir ryšius, to nereikėtų pamiršti. Aišku, jei didelę dalį šventės biudžeto dengs tėvai – teks atsižvelgti į jų norus ir į šventę pakviesti vieną kitą tetą ar dėdę, be kurių dalyvavimo tikrai išgyventumėt… Jei šventę darotės patys, savo lėšomis, kurios, gali būti, nėra neišsenkančios, blogai nesijauskit kviesdami į šventę tik pačius artimiausius. Jūsų draugai ir pusbroliai turėtų viską suprasti ir neapkalbinės susitikę. Jei taip darys – jie nėra jūsų draugai.

Kai sąrašas sudarytas ir atlikti pirminiai pasiruošimo šventei darbai: apgalvota šventės koncepcija, surasta vieta, užsakyti fotografai ir muzika, galima pereiti prie kvietimų. Kokie jie bebūtų: skaitmeniniai, popieriniai, vokeliuose ar dėžutėse – jie yra svarbūs. Tai ne tik jūsų šventės vizitinė kortelė, tai, praktiškai, dokumentas.

_DSC6568

Grafikos dizainerės Vaidos Guobytės kurti kvietimai mūsų Neringos ir Vigilijaus vestuvėms.

Esu turėjusi situaciją, kai į vakarinę šventės dalį atvyko pora, kurių jaunieji nekvietė. Ne patys artimiausi besituokiančių draugai pokalbius savaitgaliais apie vestuves, pasiruošimą joms suprato kaip kvietimą… Deja, aš turėjau juos mandagiai išprašyti, kaip nesmagu tai bebūtų – turėjom ribotą kambarių skaičių ir dar porą žmonių jau nebūtumėm sutalpinę prie serviruotų stalų. Taigi, kol rankoje nelaikot ar e.pašto dėžutėje neradot asmeniškai jums skirto kvietimo, ne, galit nesipuošti, nesiruošti  – į pobūvį pakviestas nesate. Šiais laikais, jei tik nesituokia princai, karalaičiai, visos su kvietimais susijusios taisyklės yra gana lanksčios. Kvietimus svečiai turėtų gauti likus trims mėnesiams iki vestuvių. Jei yra svečių, gyvenančių užsienyje, pravartu juos apie šventę informuoti šiek tiek anksčiau, kad žmonės galėtų planuotis kelionę, kol jūs organizuosit oficialius kvietimus. Bet yra dar keletas taisyklių, į kurias vertėtų atkreiptį dėmesį tiek kviečiantiems į vestuves, tiek gavusiems kvietimus, kad išventumėt nepatogių situacijų ir neplanuotų išlaidų.

  • Kvietime turi būti aiškiai išvardinti visi kviečiamieji. Ar tai būtų vaikai, ar antra jūsų draugo/draugės pusė. Kartais pačiame kvietime to neina padaryti, tada galit visus išrašyti ant vokelio, į kurį dėsite kvietimą. Jei norit pakviesti draugą/draugę su antra puse, bet nežinot jo/jos vardo – vistiek iškomunikuokite tai prie kreipinio prirašydami: su draugu/drauge, su svečiu/viešnia.
  • Labai dažnai poros klausia, kaip išrašyti nenorą šventėje matyti vaikus. Aš suprantu besituokiančius, bet gražios frazės tokiam nenorui išrašyti nėra. Kiekvienai mamai kažkoks panašus sakinys bus skaudus ir grubus. Savaime suprantama, kad šventė su visai mažamečiu vaiku labai retai jau bus ta tokia šventė pasileidus plaukus, bet leiskit patiems žmonėms spręsti. Nuotraukoms tie mažieji svečiai visada priduoda šarmo. Kol tėvai neužkrauna savo mažylių priežiūros jums, nesudaro papildomų logistinių galvosūkių, manau, išgyvensit ir mažuosius svečius.

ruta-alex-0505

„Balti rėmeliai” nuotrauka

  • Galit galvoti, kad jūsų vestuvės yra tik apie jus ir jūs šventę darotės sau. Taip, visiškai normalu tokį vakarą neleisti mylimam plevėsai draugui atsivesti tik vakar, na, gerai, prieš porą mėnesių sutiktą merginą, su kuria neaišku dar kaip baigsis jo istorija, bet draugei, kuri visus metus klausė jūsų stresinių pasakojimų apie planavimo vargus, kuri sutiko būti jūsų liudininke ir net atsižvelgė į pageidavimus jos aprangai, taip, jai atsivesti draugą turėtumėt leisti, tai būtų tarsi mažutė padėka.
  • Jei apgalvoję savo svečių sąrašą ir išsiuntę kvietimus sulauksite vienišių klausimų, ar jie gali ką nors atsivesti – turit būti tvirti ir pasakyti ne. Kartais tai gali nuskambėti grubiai, sušvelninsit situaciją pridurdami, kad mielai pakviestumėt visus, bet planuojate intymią ir jaukią šventę tik su pačiais artimaisiais.
  • Artėjant šventei apgalvokit, kur sodinsit svečius be poros. Jei tokių yra tiek, kad susidaro visas stalas, nepadarykit klaidos juos taip ir susodindami –  tipiška holivudinių filmų situacija. Neduok die, jie dar visi nepažįstami, vargšai turės mažai šansų iš tiesų švęsti, gal net nuo pirmo patiekalo galvos apie pabėgimą. Geriau pasodinkit juos prie tikrai draugiškų porų, kurios bendrauja ne tik tarpusavyje ir tada vakarėlis įsisiūbuos organiškai.
  • Jei jūs gavot kvietimą +1, dar nereiškia, kad būtinai turit vestis savo antrąją pusę, su kuria pastrauoju metu konfliktuojat, pavyzdžiui, tikrai pagalvokit prieš kartu keliaudami į šventę. Jei istorija sėkminga ir tikrai norit dalyvauti dviese – pateikit organizuojantiems šventę tikslų savo antros pusės vardą tam, kad teisingas vardas būtų įrašytas sėdėjimo plane ir kortelėje ant stalo.
  • Yra absoliučiai nemandagu į šventę atsitempti nekviestą žmogų, jei kvietimą gavot tik jūs. Nemandagu net bandyti klausti, ar galit kažką atsivesti. Šita taisyklė negalioja tik tuo atveju, jei netyčia įvyko jūsų piršlybos ar vedybos, tokiu atveju tikrai galit pasiteirauti, ar galit sudalyvauti šventėje dviese.

foto165

„Fotogenijai” nuotrauka

  • O labiausiai pykstu ant tų svečių, kurie keičia savo antras puses kaip kojines ir staiga šventėje atsiranda mergina/vaikinas su kitu vardu nei paruošta stalo kortelė. Arba paskutinę dieną persigalvoja ir kažkas nusprendžia dalyvauti, kai jau suplanuota, kas su kuo sėdės ir panašiai. Svečiai turėtų suprasti, kad nuo jų priklauso ne tik šventės nuotaika, bet ir biudžetas, retai maitinimo tiekėjai skaičiuoja išlaidas pagal faktą, paprastai reikia sumokėti tiek, kiek buvo numatyta iš anksto. Jei nenorit, negalit dalyvauti vestuvėse – taip ir pasakykit kviečiantiems, sutaupysit besituokiantiems eurų, o ir tuščios vietos prie stalų visada man kelia liūdesį… Yra buvusi situacija, kai prie stalo šventės dieną beliko viena pora iš visų kviestųjų. Tai man nesuvokiama…

Tai tiek šiandien. Išsipasakojau. Tikiuosi, skaitiniai buvo naudingi. Jau greitai susitiksime šventėse. Labanakt.

 

Lapė