Lapės vestuvės logotipas

Vestuvės prie jūros. Ar misija įmanoma?

Pirmą kartą apie vestuves prie jūros rašiau 2012 metais. Radau šitą savo tinklaraščio įrašą, kai, štai, šiandien ieškojau naujų lokacijų, įkvėpimo, nes kiekvieną kartą, gavus laišką apie meilę lietuviškam pajūriui ir svajones susituokti ant jūros kranto, aš sunkiai atsidūstu ir pradedu kažką „gimdyti” pasiūlyme klientams.  Įsivedžiau į google paieškos laukelį „vestuvės prie jūros”, o, žiūriu, mano tas įrašas gana aukštoj pozicijoje, dar kažkam, vadinasi, aktualus, nors iš tiesų morališkai labai, labai, labai pasenęs. Kurgi ne, šiaip prabėgo dešimtmetis praktiškai. Kita vertus, permečiau akimis, tai nėra su tuo tekstu nieko blogo. Jausmas ne toks, kaip paauglystės nuotraukų albumą stalčiaus kampe radus. Žinot, kur vartai nuotraukas, mados keistos, šukuosenos ir makiažų pirmi bandymai…  Ne, žodžio nė vieno neišbraukčiau. Ramu. Labai daug porų rašo, norėdami pasižadėti vienas kitam prie mūsų Baltijos, ir visada būna šitas uždavinys ne iš lengvųjų. Tai kokios naujienos, brangieji, šitame pajūrio fronte?
Švelnus, šiltas pietų vėjelis, siūbuojantis baltų smėlio kopų žoles, amžinos meilės priesaikais šnabždančios jūros bangos ir viską prisimerkusi stebinti saulė… Idiliškas vestuvių vaizdelis. Bet. Lietuvos pajūrys – ne Bali, Mauricijaus ar Meksikos. Pripažinkim, net ir atostogas prie jūros suplanuoti mūsų žemelėje – darbelis ne iš lengvųjų dažniausiai. Esam priklausomi nuo itin permainingų Lietuvos orų, kurie pačiu netikėčiausiu momentu gali pasistengti patvirtinti faktą – čia yra lietaus šalis. Apie audras gal geriau nekalbėsiu… Esu pasakojusi istoriją, kaip vėtrą nusinešė pusiau sudekoruotą palapinę?
Surengti gražias vestuves pajūryje svajoja ne tik poros, bet ir vestuvių planuotojos. Bet yra galvos skausmų, apie kuriuos norintys tuoktis paplūdymyje, dažnai net nepagalvoja. Pasistengsiu papasakoti, kaip galėtumėt pasilengvinti sau gyvenimą, jei visgi nusprendėt, kad projektas – vestuvės ant jūros kranto – yra tai, be ko negalit įsivaizduoti savo šventės.
Kas turėtų/galėtų rinktis santuoką pajūryje? Žmonės mylintys gamtą, vėją, saulę; jų vertybinėje skalėje laisvė turėtų užimti pakankamai aukštą vietą. Dažnu atveju pajūrys poroms asocijuojasi su atostogų atsipalaidavimu, gal net pažintimi ar puikiai praleistu laiku viename iš vasaros festivalių, kai šokių aikštelėje sutinkama rytinė saulė. Gal jūs gimėte ir augote šalia jūros, o gal pajūryje įvyko piršlybos? Tada galima tikrai pabandyti, nepamirštant fakto, kad formalios, protokolinės šventės kopose surengti praktiškai neįmanoma. Vieta, kaip ir visa kita jūsų šventėje turi pasakoti istoriją apie jus. Mintis, kad žmonės, gyvenantyts, pavyzdžiui, sostinėje, prie gamtos prisiliečiantys tik vedžiodami savo šuniuką, nori savo šventę perkelti prie jūros – yra absoliučiai nelogiška. Nu, o kam?
Gali būti bent keletas vestuvių prie jūros variantų. Jums žiauriai pasisekė, jei pajūrio ruožas driekiasi nuo jūsų namų slenksčio – apie tai aš dažnai slapčia pasvajoju. Tada įmanoma surengti jaukią, neformalią šventę artimiesiems ir draugams su ant grotelių kepamomis mėsytėmis, vietine žuvimi, tigrinėmis krevetėmis, daržovėmis, patikėkit, svečiai gali tai daryti ir patys. Tegul visi vaišinasi svaigiu, šaltu vynu, lengvais kokteiliais, alumi, kurio buteliukai sukišti į seną valtį, sklidinai pripiltą ledo (gerai, gerai, mažą valtelę).  Ceremonijos vietą galėtų puošti kažkas, sumeistrautas iš natūralių medžiagų, rastų čia pat, paplūdymyje. Jums tereikės išsinuomuoti šiek tiek lauko baldų, o gal kopose pastatyti gražiai užklotą seną sofą, kad svečiai leidžiantis saulei galėtų stebėti tamsėjančias bangas, įsisupę į šiltus pledus. Vakarėlio metu vaikams, o gal ir suaugusiems būtų galima surengti gražiausios smėlio pilies konkursą, bet nepamirškit, visa tai įmanoma tik esant geroms oro sąlygoms, tad būtina pagalvoti apie alternatyvą, t.y. reikia turėti galimybę netikėtai šventę perkelti į namus. Tad toks variantas tinkamas tiems, kurie planuoja nedideles arba vidutines vestuves. 
Jei kviečiate daugiau svečių – tada jau neišsiversite be maitinimo tiekėjų pagalbos. Jau ir meniu galima sukurti šiek tiek elegantiškesnį. Jei vakarienę planuojate patiekti pačiame paplūdymyje (nepamirškit, kad smėliuko, tikriausiai, nepavyks išvengti) – baldai ir visa kita turėtų būti tokie, kad nesusmigtų į smėlį kreivai šleivai. Dar viena gera išeitis – palapinė su grindimis, bet tai tikrai patuštins šiek tiek jūsų kišenes, jei norit, kad viskas vis dar liktų estetiška. Kai priartėjome prie palapinių temos, turiu perspėti, bet kur jų statyti tikrai negalima. Visais atvejais: tiek ceremonijos, tiek vakarėlio – reikės savivaldybės leidimo, kas viską dar labiau komplikuoja. Na ir su palapinės segmentų privežimu į paplūdymį nebus paprasta. Vyrai netemps konstrukcijos per kopą, o privažiuoti su mašina vėl reikės leidimų ir specialaus transporto. Dar prisiminkit, kad alkoholio viešose vietose vartoti gi negalima. Vis dar norite šventės paplūdymyje? Tada keliaujam toliau. Toks dalykas kaip tualetas, bėgantis vanduo kažkur netoliese taip pat būtini. Kaip ir apšvietimas temstant.
Lemputės (pagalvokit apie elektros prieigą) ir žibintai, žvakės cilindruose yra grožių grožis visada, kad ir kaip bėgtų metai ir keistųsi mados. Nepakenks, jei būsite paruošę ir krepšelį su kremu nuo saulės, tamsintais akiniais, kurie gali būti kuo linksmesni – pravers smagioje dienos fotosesijoje, šiltais pledais, pagalvėlėmis, purškalu nuo vabalų – vakare. Kuo šventė neformalesnė – tuo mačiau galvos skausmo. Kadangi reikės pasirūpinti stalais, kėdėmis, staltiesėmis, servetėlėmis, indais ir t.t., sutaupysite daug laiko, gal net ir pinigų, jei ypač atidžiai rinksitės maitinimo tiekėją, kuriam galėsit daug ką iš mano išvardintų dalykų patikėti. Turėtumėt atsisakyti įprastinių stalo kortelių, nes jos tiesiog nuskris su vėjeliu, bet yra visokiųsiu kitokių sprendimų. Viskas turėtų būti pritvirtinta kiek įmanoma stabiliau.

Laimos ir Simo nuotraukos

Aišku, gyvenimas ir planavimas supaprastėtų, jei rastumėt pajūryje jau sutvarkytą vietą su visa infrastruktūra. Pasirinkimo gausiai nėra, patikėkit jūs manimi. Gal aš ne viską žinau, aišku. Parašykit, jei ką praleisiu. Ir čia dar reikėtų išsikelti porą klausimų: ar marios į vestuvių prie jūros temą jums tinka ar visgi ne ir kiek toli fiziškai nuo jūsų gali būti jūra, kad vis dar prie jos jaustumėtės? 🙂 Taigi:

Nidos Kupolas – mano mylima vieta ir tikrai ant jūros kranto. Geras maistas, dėl garso nebus problemų ir net ceremoniją vietoje galėsi pasidaryti be visų tų leidimėlių. Pigu nebus. Vidury vasaros sezono gauti savaitgalinę dieną bus keblu. Sezonas skaičiuojasi nuo Joninių iki Žolinių. Bet bijoti paprastų dienų kaip ir nėra ko. Kuo toliau, tuo drąsiau besituokiantieji kitas savaitės dienas renkasi. Didelių vestuvių su sėdimu banketu čia nepadarysit, vietos ne tiek daug. Bet gi visokių formatų tos vestuvės būti gali. O šiaip, jei oras bus puikus – darykit vakarienę po atviru dangumi – maksimali romantika.

Laimos ir Simo nuotraukos

Gandas sklinda, kad šios vietos savininkai atidarinėja dar vieną jaukią vietą Nidoje, netoli jūros. Mačiau planus, bet kol kas negaliu nieko rodyti. Teiraukitės tiesiai. Sakykit, kad Lapė išdavė.

180 laipsnių Lounge baras – taip pat ant jūros kranto. Didesniam skaičiui žmonių reikės papildomos palapinės, galima vežtis savo maitinimo tiekėją ir gėrimus. Nebus garso problemos. Ir man asmeniškai labai dailus ikoniškasis Preilos gelbėjimo stoties pastatas, šalia kurio ir įsikūręs baras. Medinis amfiteatras puikiai gali pasitarnauti svečių prisėdimui ceremonijos metu.

Nidos prieplauka – čia galit įgyvendinti ir didelių vestuvių projektą, tik jau ne jūra jums mojuos bangelėmis, o marios ir jachtų stiebai. Man tai romantika, kodėl ne? Didelė erdvė. Būtinai prašyčiau maisto degustacijos, o kokteiliai bus puikiausi, garantuoju.

Smiltynės Jachtklubas – ir apgyvendinimas, ir šventė – viskas vienoje vietoje. Tik marių pusė, jei ką. Pati dar niekad ten nedariau šventės, nors labai norėčiau.

Palangoje turėjom „Auską” kurį laiką, bet dabar jos likimas kabo ant plauko ir neaišku, kaip su ja bus, taip bent šiam sezonui, bijau, kad gali tekti ją pamiršti.

Bet… Palangoje patinka man Vila Komoda – 10 kambarių, viduje nedaug vietos, tačiau šalimais galima pastatyti palapinę ir iki 23.00 val. baliavoti be vargo, vėliau persikelti į vidų ar net ant stogo, jei geras oras ir susitarsit su kaimynais. Apie maista sklinda legendos… Pigu taip pat nebus. Ir jūrą matysit tik nuo stogo, bet girdėsit ošimą ir užuosit jos kvapą, nes jis bus tikrai šalia. O dar tas adresas – Meilės alėja… Dieve, dieve, ko daugiau reikia…

Old Man – dar vienas variantas Palangoje, kurio meniu taip pat nenuvils. Jūra ranka pasiekiama per kopą. Visokie variantai galimi, tereikia tik fantazijos.

Visais šiais atvejais pravartu gerokai iš anksto rūpintis apgyvendinimu. Neringoje, o ir Palangoje viešbučius vasarai išgraibsto labai greitai, gerokai prieš prasidedant sezonui. Kai kurie neįsileidžia trumpesniam laikotarpiui nei trys dienos. Turėkit tai minty. Apgyvendinimui sezono metu skaičiuoti gali tekti ir apie 150 Eurų asmeniui, jei norisi geresnio viešbučio, o ir šiaip su geresniais ten problemų problema. Be to, turėkit omeny, kad Neringos atveju pasirūpinti reikės ir daugeliu personalo žmonių apgyvendinimu.

Klaipėdoje naujas variantas atsirado – Sky garden Penthouse Šitas bus brangiausias 🙂 Bet, nu, klausykit, penthouse… Modernios, miesto vestuvės prie jūros irgi įmanomos. Sako, nėra problemų su garsu, maitinimo tiekėjas ir gėrimai gali būti jūsų.

Nė vienas iš mano paminėtų variantų nėra net panašus į tradicinę pobūvių erdvę. Visur yra savų minusų ir savų pliusų. Padėliojau šitą sąrašiuką, galvodama apie konkretų klientą, kuris prieš tai ruošėsi vestuves kelti Graikijoje. Graikijos vilų, restoranėlių mums „neprašaut”, bet visose šitose vietoje galima būtų sukurti nepamirštamų vestuvių projektą. Pasikartosiu, jei žinote ką nors dar tokio smagaus – parašykit, įtrauksiu į savo vietų sąrašiuką.

Viktorija Vaišvilaitė Photography nuotrauka

Vestuvės visai ant jūros kranto mažiau džiaugsmingos gali būti labai mažiems leliukams, labai labai garbaus amžiaus seneliams ir jūsų šventės svečiams su negalia. Pagalvokit ir apie tai. Taip pat neturėtumėt itin piktintis, jei paplūdymiu prabėgs sportuojanti porelė, praeis šeima su vaiku ir šunimi ar panašiai – paplūdymio ne tik, kad negalima, bet ir neitų aptverti. Todėl, atminkit, jei vestuvės vyks vasaros sezono vidury ir norit gražios, intymios ceremonijos prie jūros – svetimų žmonių tikrai bus. Venkit pagrindinių paplūdymių, nes tokiuose šansų būti vieniems nėra. Rinkitės kiek įmanoma vėlesnį ceremonijos laiką, tada daugiau galimybių išivengti pusnuogių žmonių horizonte. Mes Lietuvoje turim tiek mažai pajūrio ruožo, kad rasti nuošalią vietą beveik neįmanoma. Arba rinkitės pačią sezono pradžią/ pabaigą. Esu organizavusi Preilos paplūdymyje vestuvių ceremoniją sausio 31 d. Taip, va, tada buvom vieni tikrai 🙂

Ir galiausiai, būtinai padarykit bendrą susitikimą su visais savo rangovais būsimos šventės vietoje, kad tikrai žinotumėt, kur ir kaip viskas vyks bei sumažintumėt logistikos problemų galimybes.
SPALVOS: mėlyna – nuobodoka. Apsidairykit aplinkui. Nuo smėlio spalvos, saulės geltonumo, turkio iki jūros gelmių žalumos, pilkos. Spalvos natūralios, žemiškos.
GĖLĖS: Svarbu, kad puokštės nebūtų aukštos (dėl vėjo). Manau, kad visai užtektų ir stiklinio cilindro su stora žvake ir keliais žiedais pasirinktų gėlių – viskas priklauso nuo pasirinkto koncepto. Rožėms sakau ne ir dar kartą ne. Reikia suprasti, kur esat, kas yra aplinkui, siekit organiškumo.
MEDŽIAGOS: medis, natūralūs audiniai, plazdantys audiniai, smėlis, akmenys, kriauklės, veidrodis, stiklas.
Laimos ir Simo nuotrauka
APRANGA: jokiais būdais neverskite savo svečių laikytis kokio nors formalaus aprangos kodo. Jie turi žinoti, kad gali apsirengti patogiai. Nuotakos suknelė neturėtų varžyti judesių, nes kitu atveju, rizikuojate įstrigti kur nors kopoje.
Viktorija Vaišvilaitė Photography nuotrauka

PROGRAMA: su programa paplūdymyje nereikėtų persistengti, bet čia tobulai tiktų perkusininkai su savo tūkstančiais būgnelių, kurie pajungtų visus svečius linksmai muzikinei veiklai. Aitvarai, aitvarėliai yra vis dar mano mega turbo vestuvių užsiėmimas, kuris paplūdymiui tinka tikrai. Nu ir fakyrus, jaučiu, visai užskaityčiau prie jūros, jei tikrai geri, o ne kaimas kryžkelė. Čia tik idėjos, iš esmės, programą galit dėlioti laisvai, pagal savo vizijas ir norus.

Laimos ir Simo nuotraukos

MAISTAS: aišku, jūrinėse vestuvėse, nori nenori, tikiesi vietinės žuvies ir kitų jūros gėrybių. Mmmm, noriu skumbrės pašteto ant duonelės. Geras maitinimo tiekėjas ir šitoje vietoje Jums pagelbės visaip kaip.

Tai gal tiek.

Lai meilė būna gili kaip jūra ir niekada nesibaigia…

Jei ką – skambinkit Lapei;)