Lapės vestuvės logotipas

Planuojam vestuves. Kuo nustebins 2020-ieji?

Vestuvių planuotojai metus skaičiuoja ne pagal kalendorių, o pagal darbo sezonus. Įpusėjus vasarai jau pradeda pildytis kitų metų savaitgaliai, todėl jau net liepos mėnesį galima po truputį dėlioti ateinančios vasaros viziją, o rudenį, kasmet aš kaip koks pranašas, sensėjus buriu kitų metų vestuvių tendencijas.

Bet aš nesu pranašas, o tik matau platesnį bendrą vaizdą, nes ne tik veik kas savaitgalį dirbu vestuvėse, bet ir seku daugybę tiek Lietuvos, tiek užsienio planuotojų, dekoratorių, visų kitų paslaugų teikėjų, važinėju per vestuvių parodas, stebiu podiumus, gaunu daug įvairiausių paslaugų pasiūlymų. Tik tiek.

Taigi, kuo stebins 2020-ieji? Ir ar tikrai reikia vestuvėmis kažką stebinti? Jei instagrame pasidairytumėt po, pavyzdžiui, House of Kirschner profilį, pamatytumėt, kiek galima “išprotėti” planuojant vestuves. Dažniausiai oligarchai bando vienas kitą nustebinti ne tik vienas už kitą brangesniais automobiliais, lėktuvais, jachtomis, bet ir vestuvių puotomis, kurių scenografijos nenusileidžia “Avataro” filmui, o biudžetai gal net filmų sąmatas viršija. Tik ar meilės tokioje šventėje tikrai daugiau?

Nenukrypkim į kraštutinumus. Vartydama žurnalus ir klaidžiodama vestuviniuose interneto puslapiuose, visada pagalvoju, kad lietuvių kuriamos šventės ne tik, kad nenusileidžia kitų šalių puotoms, bet kiekvienais metais vis labiau džiugina akį ir širdį ne tik estetika, bet ir smagumu. O kitais metais naujienų ir pas mus bus.

Vestuvių dydis

Kadangi šalyje neturim karaliaus ar karalienės, tai iki skausmo formalių, protokolinių vestuvių pas mus iš viso ir nebūna, tačiau net ir tos, kurios įvyksta, dar labiau išlaisvės. Populiarės nedideli, jaukūs vestuviniai susibūrimai artimųjų ir geriausių draugų rate iki 40 asmenų, nekviečiant pusseserės, matytos prieš 20 metų pas močiutę kaime per atlaidus prie saldainių kiosko, Kad jau tokie pokyčiai vyksta, galima tikėtis daugiau ir kokybiškesnio laiko vestuvių dieną vienam su kitu ir su svečiais, kuriuos su meile pakvietėte į savo šventę. Daugės intymesnių ceremonijų. Tarp kitko, sugriežtinus bažnytinius reikalavimus besituokiantiems, tikėtina, sužadėtiniai rimčiau apsvarstys savo tikėjimo klausimą ir į bažnyčią tuoktis keliaus tik tie, kurie ir paprastai į ją kartas nuo karto užsuka ir gali atsakyti į klausimą, ką reiškia žodis sakramentas, nesinaudodami google paieškos sistema.

Shot by Lukas nuotraukos. Kristinos ir Nick vestuvės.

White Fashion Photographer nuotrauka. Flower Couture by Mantas Petruskevicius dekoras.

Jovita ir Vainius. Shot by Lukas nuotrauka. Flower Couture by Mantas Petruskevicius dekoras.

Vieta

Ateinančiais metais dar daugiau sužadėtinių vestuvėms rinksis kitas šalis. Populiariausios kryptys: Italija, Prancūzija, Ispanija, Kipras, Graikija (paskutinį rugsėjo savaitgalį lankiausi „The National Wedding Show“ Birmingheme, Graikiją vestuvėms siūlė bent 5 stendai), Gruzija. Kai kas įsidrąsina svečius sukviesti jau ir į egzotiškesnes šalis, tarkim, Maroką. Vestuvės svetur visada asocijuojasi su atostogomis. Gal ne iš karto išlipus iš lėktuvo… Bet pasiekus šventės lokaciją, išsikrovus lagaminus visiems pasidaro gera ir lengva kvėpuoti, todėl šventė prasideda bent diena anksčiau nei visi apsirengia vestuvinius rūbus.

White Fashion Photographer nuotrauka.

Lietuvoje dar daugiau švenčių nukeliaus į pajūrį. Deja, Nidoje didesniam skaičiui žmonių vietos iki kitos vasaros tikrai neatsiras. Net ir iki dar kitos. Bet pajūryje dar yra ir kitų miestelių…

Ir toliau populiarės miesto vestuvės, kurios vyks ne tik maitinimo įstaigose, bet ir kitos paskirties vietose: muziejuose, studijose, net namuose.

Egle Spark nuotrauka. Restoranas „Stebuklai”.

Tačiau vis daugiau porų atsigręš į lietuviško kaimo autentiką. Viena iš tokių lokacijų pavyzdžių – savo gastronominiais stebukliukais stebinanti „Vilkinė“.

Dekoras

Nepaisant svečių skaičiaus mažėjimo vestuvėse, viena pagrindinių dekoro tendencijų yra ekstravagancija. Jei gėlės, tai jų daugybė, milžiniškos medžių šakos, didžiuliai kabantys objektai, širmos, veidrodžiai… Kad įėjus į patalpą tiesiog užimtų kvapą.

Shot by Lukas nuotraukos. Flower Couture by Mantas Petruskevicius dekoras.

Čia ribų fantazijai nebeliks visai. Dauguma jau suprato, kad dekoras tai ne tik gėlių puokštelė ant stalo, bet visa šventės scenografija, kuri susideda iš daugybės detalių: šviestuvų, užuolaidų, polėkščių, indų, servetėlių, stalo kortelių, kėdžių, staltiesių, kitų interjero ir eksterjero elementų, apšvietimo, projekcijų.

White Fashion Photographer nuotrauka. Flower Couture by Mantas Petruskevicius dekoras.

Shot by Lukas nuotrauka. Flower Couture by Mantas Petruskevicius dekoras.

Daugės teminių vestuvių, bet temų sąrašas plėsis. Įkvėpimo šaltiniu taps ne tik lokacija, bet ir porai svarbus filmas, daina, spektaklis, perskaityta knyga, kelionė.

Vadim Fasij nuotraukos. DressMeO dekoras.

Tarkim, masinės lietuvių invazijos į Bali įtaka buvo jaučiama jau šių metų dekoruose, kitais metais matysim dar daugiau tokių pavyzdžių. Dekoru bus kuriama emocija, mažas, šventiškas teatras, poros pomėgių, estetinio pojūčio, pasirinktų rangovų profesionalumo sintezė. Į Lietuva bus perkeliamos italijos, provansai, tropinės džiunglės…

Amber Varghese Photography nuotrauka. Flower Couture by Mantas Petruskevicius dekoras.

Bet šalia visada egzistuos klasikinės, tvarkingos šventės su daugiau ar mažiau gėlių ir visiškas minimalizmas, aiškios formos, švara. Rustic stilistika evoliucionuoja į modern rustic. Tas pats kaimas, gamta, bet jau šiuolaikinė jų interpretacija. Dizainerių kurti mediniai indai, baldai, pagalvėlės, keramika, aiškios lino staltiesių, servetėlių spalvos, akmuo, metalas, stiklas.

Atsižvelgdami į nūdienos ekologijos problemas vis daugiau porų rinksis vietoje auginamus augalus: nendres, jurginus, lubinus, smilgas. Šiukštu, jokio plastiko, nu, nu, nu. Net šiaudeliai kokteiliuose popieriniai, metaliniai arba bambukiniai, o ir šiaip jie nelabai reikalingi…

Egle Spark nuotraukos.

Nuotakos puokštė gali būti vien iš tarsi ką tik nuskintos žalumos, kuri virstų iš delnų, bet gali būti ir mažutė puokštelė iš pakalnučių, rožių ar kokių nors kitų gėlių, kurios jus džiugina.

Kiek žmonių – tiek norų. Juk niekas niekur krauju neužrašė, kaip viskas turi būti. Tad turėkit drąsos tiesiog būti savimi.

Maistas

Vakarienės bus dar įvairesnės. Kai vienas iš besituokiančių nėra lietuvis/-ė, visiškai natūralu į vestuvių maisto dalį įtraukti ir kitos šalies virtuvės. Tačiau vis dažniau sužadėtiniai stengsis išnaudoti vietinės kilmės produktus ir tai yra didžiausias trendas, susijęs su maistu. Šalia restorano šiltnamyje augantys pomidorai, prieskoninės žolelės, pačių šviežiai rauginti agurkėliai, cukinijos, vietinė žuvis, perlinės kruopos, grybai, uogos, šaltalankių, rabarbarų šerbetas, čia pat, virtuvėje kepta duona – kuo šviežesnė, tuo geriau. Tarp kitko, zero waste ir visi eco judėjimo variantai dar labiau populiarės ir ne tik virtuvėje. Vis daugiau porų atsisako popierinių kvietimų, viską perkeldami į interneto platybes, kai kurie būtent dėl tos priežasties atsisako vestuvėse mėsos ir skintas gėles keičia vazoninėmis ar net visai minimalizuoja dekorą.

Desertų zonoje taip pat yra pokyčių. Prancūziškus macarons drąsiai keičia lietuviškas „Medutis“ ar garsusis „Napoleonas“. Sakom macarons‘ams „orevurar“ be gailesčio. Taip pat visi šiek tiek atsivalgė pistacijų skonio torto, tad kitą vasarą ieškos ko nors kito. Kad ir „Tų kepėjų“ morengo su karameliniu pertepimu ir aguonomis. Laukiu skambučio iš tų tortų gamintojų, kurie į asortimentą įtrauks anyžius. Ačiū iš anksto. O šiaip, vis daugiau porų iš viso atsisako deserto, jei patys nelabai mėgsta saldumynus ir tai nėra kosminis nusikaltimas, už kurį bausim vestuvine rykštele.

Apranga

Visi dar labiau drąsės. Nuotakos mažiau klausys tetučių, labiau bus savimi. Mados savaičių naujienos įsilies į vestuvinę aprangą. Aišku, klasika niekur niekada nedings, bet merginoms vis rečiau kils mintis prie suknelės derinti baltus batelius ir panašiai.

Vis labiau kreipiant dėmesį į vartotojiškumą nebus gėda suknelės dairytis komisuose, vintažinėse ar parodos Išteka.lt metu organizuojamoje dėvėtų suknelių mugėje, nes vieną ar net kelis kartus dėvėta, bet tvarkinga, tau tinkanti suknelė tikrai nesuterš tavo karmos, o tik prides jai taškų, nes neprisidėsi prie besaikio greitosios mados reiškinio. Dar daugiau merginų rinksis suknelę, kurią, pakeitus kai kurias detales, patrumpinus, nukirpus kažką ar prisiuvus, galima bus pritaikyti kažkuriai kitai progai. Šiukštu, draudžiu balta suknele puoštis, keliaujant į draugės vestuves. Nebent vestuvių tema būtų Pure future white ar panašiai. Atsiprašau, bet tikrai spintoje galit rasti ir kitų spalvų rūbų.

O šiaip vis dažniau nuotakos ieško suknelių su kišenėmis, renesansą išgyveną rūbai su rankovėmis: trumpomis, prigludusiomis, pūstomis, rauktomis permatomomis, dekoruotomis gėlėmis ar tiesiomis ir griežtomis. Tarp kitko, spalvotų gėlių aplikacijos, 2D, 3D piešiniai bus tai, ką naujo išvysime vestuvinėse suknelėse ir ne vien itin romantiškuose įvaizdžiuose.

„Tiulio fėja” suknelės. AAStudio nuotraukos.

„Vamp” mados namų suknelė. Nuotrauka iš parodos „Išteku.lt” archyvų.

Galvojat jaunikiai atsiliks? Nė velnio! Kostiumai transformuosis, jie juos keis vakaro eigoje kaip ir nuotakos, nieko nebestebins tik marškinėliai po švarku, skirtingų spalvų kelnės ir švarkas ir panašiai.

Jaunikis Vainius. Shot by Lukas nuotrauka. Airidos Skrickienės kostiumas.

Programa

Čia tai pat yra šiokių tokių pokyčių. Ne, žaidimai, žaidimukai negrįžta į madą. Vis labiau populiarėja neįpareigojančios pramogos. Aišku, fotoveidrodžiai, momentinė fotografija dar kurį laiką keliaus iš vestuvių į vestuves, nes visi pasipuošę nori įsiamžinti, bet turėti taro kortų kampelį, degustacijų bariuką, mandalų, hena piešimo, sapnų gaudyklių darymosi kampelį nebus „ne į temą“, jei tai organiškai derės prie visos šventės.

Kaip su muzika? Kaip ir praėjusiais metais, tai ir šiandien sakau: gyva muzika visada priduoda šventei pridėtinės vertės. Kuo toliau, tuo jos šventėse daugiau. Ir pasitikimo metu, ir ragaujant vakarienę. Šokiams kartais poros samdo jau net ir ne po vieną grupę. Aišku, jei biudžetas ne guminis – tada verčiau rinktis gerą DJ, nei natų nesugaudančius pseudo dainininkus. Ar rinktis garsius atlikėjus, ar gali būti ir nežinoma grupelė? Svarbiausia, kad jų programa atitiktų jūsų skonį.

Ir, kai galiausiai perskaitėt visai viską, ką čia surašiau, noriu pasakyti patį svarbiausią dalyką: nesekit jokiomis tendencijomis. Visada ir visur klausykit savo širdies, tai yra pati geriausia, nesenstanti tendencija.

Lapė