Lapės vestuvės logotipas

Kaip išsirinkti vestuvių planuotoją ir ką jos iš tiesų dirba?

Būsiu atvira: prieš gerus 20 metų retas lietuvis žinojo tokią profesiją – vestuvių planuotoja. Ir be jokios pavydo gaidos turiu pripažinti, kad šioje srityje vėliavnešė yra Kristina Kaikarienė, kuri bene pirmoji išdrįso būtent taip įvardinti savo pareigas ir pradėjo kurti šventes, kurios visiškai skyrėsi nuo tradicinėmis užstalėmis, piršlių korimais, abejotino muzikinio išsilavinimo linksmintojais garsėjusių lietuviškų vestuvių, apie kurias kartais pajuokauja į Lietuvą atvykę svečiai iš užsienio ir dabar. Kultūrinių stereotipų sunku atsikratyti. Buvo mergaičių, kurios žiūrėdamos televizorių svajojo apie vestuves kaip iš kino filmo, buvo mergaičių, kurios svajojo tokias kada nors suorganizuoti. Beje, realybė nėra tokia romantiška ir saldi. Bet mes čia kalbamės gi ne apie tai.

Be abejo, vestuves galima susiorganizuoti ir be profesionalo pagalbos. Jei turit laiko, turit noro, organizacinių gebėjimų, paslaugių draugų ir idėjų. Jei trūksta bent vieno iš šių komponentų – kreipkitės į specialistą. Vestuvių planuotojas nėra geros šventės garantas, bet, patikėkit, pasilengvinsit sau ir artimiesiems gyvenimą, jei bent šventės dienos koordinavimą atiduosit į žmogaus, žinančio, ką daro, rankas.

Kas yra profesionalas? Tai žmogus, nuolat besisukantis šitoje sferoje, žinantis, kokie pokyčiai vyksta rinkoje, žengiantis koja kojon su laiku bei nuolat besidomintis savo srities naujovėmis, augantis, kūrybingas ir psichologiškai stabilus. Dažnai ir gana brangiai kainuojantis. Jei patys gebat susiplanuoti savo asmenines šventes, jos nereikalauja kažkokios sudėtingos logistikos ir jums tereikia keletos patarimų, pagalbos šventės dieną ir dekoro idėjų – tokio žmogaus jums nelabai reikia. Užteks kreiptis į ką nors iš pradedančių ar besispecializuojančių dekoro srityje – tikrai nebus blogai. Tačiau, jei svečių skaičius nemenkas, dalis jų atvyksta iš skirtingų pasaulio kampelių, nežinot, kaip susitvarkyti su šventės lokacija, kad viskas vyktų sklandžiai, o atrodytų gražiai, neturit idėjų, apie ką turėtų būti jūsų šventė, o laikas bėga, ne, lekia šuoliais ir ta diena artėja šviesos greičiu… Tada taip, skambinkit vestuvių planuotojai jau šiandien.

lu_13558

Luko Griciaus nuotrauka. Alinos Silivanovos makiažas ir šukuosena. Giedrės Anužytės stilius.

Dalis besikreipiančių į mane laiškuose prašo papasakoti, ką aš darau. Ir tai padaryti praktiškai nėra įmanoma, nes aš darau tai, ką reikia daryti. Nėra šventės standarto ir nuolat pasikartojančių veiksmų, nes jūs visi, besikreipiantys į vestuvių planuotoją, skiriatės vienas nuo kito. Kiekviena planuotoja turi savo strategijas, aš stengiuosi kiekvieną šventę organizuoti kaip sau: išsirinkti geriausią datą, gražiausią vietą, patogiai susiplanuoti dienos eigą, kur įmanoma – pataupyti, maloniai nustebinti svečius, sukurti geras emocijas, pagalvoti apie detales, pasirūpinti, kad niekas nebūtų alkanas, ištroškęs ar sušalęs. Kai internetas pilnas idėjų, nuotraukų, o pora nežino nuo ko pradėti – planuotojos darbas yra pažaboti šitą procesą.

Svarbiausia – laikas. Čia su planuotoja sutaupysite daugiausia. Kaip naršant internete išsirinkti šventės vedėją, DJ ar floristą – negaliu įsivaizduoti. Susitikinėsit su kiekvienu? Ar tik su tais, apie kuriuos daugiau gerų atsiliepimų? Kiek valandų tam sugaišite? Kaip išsirinksite palapinę šventei lauke? Imsite tą, kuri pigiausia ar tą, kurios tiekėją randate pirmoje vietoje google paieškoje? Kur ieškosit išvažiuojamojo maitinimo tiekėjų, lempučių, vėliavėlių ar senovinės indaujos? Ir taip toliau, ir panašiai…

Vestuvių planuotojų kainos skiriasi. Kaip tai paaiškinti? Visiškai paprastai. Kuo ilgiau dirba planuotoja – tuo daugiau turi patirties, kuri yra neįkainuojama. Tuo daugiau ji suplanuoja vestuvių per sezoną – tokia planuotoja įvertina savo savaitgalius kaip reikiant. Tačiau tai nereiškia, kad tik pradedanti planuotojos karjerą mergina dirba blogiau, visai ne, bet atsakingą projektą, su sudėtinga logistika, siūlyčiau patikėti žmogui, kuris jau daugiau laiko tvirtai stovi ant kojų ir turi patikimą, tarpusavyje susidirbusią komandą, nes vestuvių organizavimas, tai ne tik dekoras: servetėlės, žvakės, lemputės, bet ir iš visų pasaulio kampelių susirenkantys svečiai ir, svarbiausia, jaunieji, kurių lūkesčiai susiję su švente turi išsipildyti. Todėl, jei planuojat kreiptis pagalbos – biudžeto lentelėje nusimatykit nuo 700 iki 3000 Eurų.

Kad būtų paprasčiau įsivaizduoti, ką visgi už tokią pinigų sumą daro planuotoja, pasidalinsiu atliktų darbų sąrašėliu, kuris nėra baigtinis, tiesiog viską prisiminti nėra taip paprasta:

  • Pirmas susitikimas po pirminio pabendravimo telefonu. Išsiaiškinami lūkesčiai, jau atlikti darbai, poros istorija, pomėgiai, vizijos.
  • Sudaroma preliminari vestuvių sąmata.
  • Pasiūlomos galimos šventės vietos atsižvelgiant į svečių skaičių, stilistiką, reikalavimus apgyvendinimui, maitinimo paslaugoms. Pasiūlomos galimos ceremonijos vietos ir informuojama apie reikalingus dokumentus bei procesus norit susituokti bažnyčioje/civilinės metrikacijos biure.
  • Atsižvelgiant į poros simpatijas reportažui/režisuotai fotografijai pasiūlomi fotografai.
  • Atsižvelgiant į poros norus ir reikalavimus programai pasiūlomi vestuviu vedėjai, muzikantai.
  • Organizuojami vizitai į galimas šventės vietas, tarpusavyje derinamos koncepcijos, prasideda šventės stiliaus kūrimo procesas – sukuriamas moodboard.
  • Jei pasirinktoje šventės vietoje nėra tiekiamos maitinimo paslaugos, organizuojama maitinimo tiekėjų atranka. Derinami meniu pasiūlymai, vakarienės tipas, degustacijų laikas.
  • Bendradarbiaujama sudarinėjant sutartis su visais rangovais.
  • Pasinaudojus ilgalaikiu pasikartojančiu bendradarbiavimu su tam tikrais tiekėjais derinamos nuolaidos.
  • Sudaromas preliminarus dienos eigos planas.
  • Pasiūlomos veiklos, kurios galėtų paįvairinti dieną. Jei klientas turi savo norų ir vizijų, stengiamasi surasti tų paslaugų tiekėjus ir suderinti detales.
  • Derinami kvietimų tekstai ir maketai. Jei reikia – pagaminti kvietimai išsiunčiami pagal pateiktą adresų sąrašą.
  • Jei yra poreikis, stengiantis išlaikyti vientisą šventės stilistiką, planuotoja padeda susitvarkyti su nuotakos ir jaunikio apranga. Pasidalina gerosios praktikos pavyzdžiais, rekomenduoja makiažo, šukuosenos specialistus.
  • Reikia šokių, vokalo pamokų, jei norit nustebinti svečius ar antrą pusę vestuviu metų – kreipkitės į planuotoją.
  • Derinamos šventės vietos dekoro detalės. Planuotoja žino ir nuolat stengiasi atnaujinti žinias, kas yra rinkoje. Jei kažko nėra, bet klientui labai norisi – stengiasi pagaminti specialiai vestuvėms.
  • Esant poreikiui planuotoja organizuoja šventės logistiką: svečių iš užsienio pasitikimas oro uoste, nuvežimas į šventės vietą ir t.t.
  • Esant poreikiui, praėjus RSVP terminui, planuotoja skambina neatsakiusiems svečiams ir galutinai sutikrina svečių sąrašą bei praneša skaičių kitiems rangovams (maitinimas, apgyvendinimas).
  • Suderinamas dienos eigos planas su visais atsakingais rangovais: maitinimo tiekėjas, vedėjas, fotografas, muzikantai, fejerverko paleidimą organizuojantys žmonės, transporto priemonių vairuotojais ir pan.
  • Planuotoja atsakinga, kad visi rangovai būtų laiku ir vietoje bei atliktų savo darbą kokybiškai. Visos užsakytos prekės turi būti atvežtos į šventės vietą.
  • Planuotoja sprendžia visas netikėtai iškilusias problemas, o jų būna kuo įvairiausių: lietus, kai jo visai nereikia, sugriuvęs tortas, nuvytusios nelaiku gėlės, skaudanti nuotakos galva, įpjautas svečio pirštas, kunigas ceremonijos metu vis kartoja kitos nuotakos vardą, padavėjai nespėja suktis, cerkvėje alpsta viešnia ir t.t.
  • Planuotoja prie bažnyčios suvaldo minią nežinančią ką dabar daryti svečių ir šventė prasideda! Jaunikiui dar kartą primenama, kur jis turi atsistoti. Nuotakai pataisoma suknelė ir nuometas. Nuotakos tėčiui prisakoma neskubėti, o žiedų berniukui šypsotis. Duodamas ženklas muzikantui, kunigui, kad visi vietoje…

Detalių detalės… Privalu suprasti: vestuvių planuotojas nėra jūsų priešas, jis – jūsų draugas, komandos narys. Jokiu būdu ne vergas, dirbantis visą parą. Ir ne aiškiaregys. Jei turit kokių nors sumanymų – išsakykit juos, dar geriau kartu surašykit viską į dienos eigos planą, aptarkit. Jei jums atrodo, kad kažkas dienos metu vyksta ne taip, ar kažkuris daiktas padėtas ne ten, pasakykit tai planuotojai tada, kai dar galima viską padaryti idealiai, o ne po šventės praėjus trim mėnesiam. Visi, dirbantys vestuvių organizavimo srityje mėgsta savo darbą ir tikrai linki kiekvienai porai jų svajonių šventės.

Taigi, linkėjimai, planuodami jauskit malonumą.

Geros dienos.

Lapė