Lapės vestuvės logotipas

Nuotakos balsas. Užkandėlės

Jau seniai Lapės tinklaraštyje svečių bebuvę. Senmergė sėkmingai ir netikėtai ištekėjo, senbernio tekstus išbrokavom :), todėl šiandien dvigubai smagiau pristatyti naują rubriką: Nuotakos balsas. Visas raštingas ir turinčias ką pasakyti nuotakas kviečiu išsipasakoti savo planavimo rimus ir nerimus. Temą pasirinkit kokią tik norit, apimtis neribojama, nuotraukos – būtinos, o svarbiausia, kad būtų įdomu!

Taigi pristatau pirmąją Sposą. Kalbos taisyti ji man griežtai neleido, tai iš karto atsiprašau už buterbrodus, bulkeles ir t.t. Puikus pasakojimas apie vienakąsnius. Jau apie ką, apie ką, bet apie maistą ši būsima ponia tikrai daug žino. Skaitykit ir, tatai skaitydami, permanykit…

Sako, kelias į vyro širdį eina per skrandį, taigi jeigu skaitote mano tekstą, vadinasi savąjį kelią jau atradote. Su tuo Jus labai sveikinu ir siūlau apvainikuoti šį (ne)lengvą kelią ypatinga puota skonio ir regos receptoriams. Planuojant šventę patariu nenuvertinti maisto kokybės svarbos, nes dailiai atrodantys bei skanūs patiekalai išliks atmintyje ilgai, kadangi valgymo malonumas yra labai stipri teigiama emocija. Taigi pirmąjį turą po vestuvių planavimo labirintus pradėsiu nuo temos apie įvairiausias užkandėles ir užkandukus. Mano tikslas yra padėti jauniesiems perkelti seną gerą į dar geresnį naują, todėl visi buterbrodai bus modifikuoti į vieno kąsnio canapé – dailiai dekoruotą užkandėlę, paprastai valgomą rankomis (ar su pirštais?) Canape ingredientai, išvaizda ir konsistencija visiškai priklauso nuo Jūsų fantazijos, todėl prieš renkantis, reiktų išgryninti šventės meniu konceptą, tam, kad balta mišrainė neatsidurtų prie sushi’o. Ar atvirkščiai. Todėl aptarsiu universalius užkandžius, kurie nesugadins jokios šventės vizualinio valgiaraščio konteksto, taigi pasiruoškite gomurius, prasideda gastronomine kelionė!

Pirmajam aptarimui parinkau klasikinį rinkinuką, kuris atspindi visą patiekaliukų  įvairovę.

 food and drink

Taigi pirmu numeriu yra pažymėti prancūziški rageliai, kurie duotuoju atveju yra įdaryti sūriais. Kas ragavę tikrų sviestinių “kruasanų” žino, jog jie yra dieviškai traškūs ir tinka poroje su sūriais, džemais ar lašiša. Problema ta, kad juos iškepti reikia ne tik turėti gerą receptą, negailėti kokybiškų produktų ir bet būti tikru specu, todėl jeigu rinksites šį variantą, būkite užtikrintas kepėjo kvalifikacija. Kitu atveju gausis paprasčiausia bulkute. Čia vėlgi jokiais būdais nenorėjau nuvertinti kruasano gentainės bulkutės ir jeigu nespjaunate į kepinius, siūlau pabandyti mažytes bulkutes su suriais, kumpiu ir sezamu. Tap pat verta pasiūlyti eklerus, traškius, tirpstančius burnoje, minkštus kaip debesėliai. Viduje gali būti paukštienos ar sūrių putėsiai.

Antrame numeryje yra azijietiškosios virtuvės atstovas, tai Jūsų didenybė ponas suktinukas. Jų yra ir pavasarinių ir vasarinių, bet abu variantai yra baisiai skanūs ir plačiai kramsnojami. Pavasariniai suktinukai yra gruzdinami, o vasariniai įvyniojami permatomą ryžių popierių. Įdarai taip pat yra labai įvairūs, mano mėgstamiausias su krevetėmis ir sojų daigais, taip pat gali buti daržovių miksas su pasirinkta mėsyte, jūros gėrybėmis ar tiesiog vegetariški. Svarbiausias dalykas yra užtikrinti jo formos stabilumą, kad valgytojas nesunkiai galėtų įveikti šį užkandį be didelių nuostolių savo drabužiui.

summer rolls

spring_roll

Trečiasis numeris yra įkvėptas Meksikos dvasios. Bandyta kažkaip mandrai užvadinti, mano nuomone, tai yra paprasčiausias Nachios čipsas. O tasai čipsas yra labai gardus paskrudintas su mėsos faršu, sūriais, čili pipiriukais ir padažiukais. Dažniausiai su čipsu draugauja gvakamolė, grietinė ir pomidorų tyrė. Bet ant jo galima dėti galybes kitų dalykų, ivarius kremus ir mišraines. Kukurūzinis pagrindas labai smagiai traška ir turi nuostabų skonį kai yra pakepintas. Atkreipiu demesį, kad užkandukas prie devintojo numerio yra kiek tikoks čipsas – tai graikiškos pitos pagrindo sumuštinukas. Manau labiausiai tiktų vegetarams, nes ant pitos galima tepti humusą, varškės kremą ir visokias kokias daržovių tyreles.

avocado salsa

cipsas Ketvirtu numeriu pavaizduotas koks tai gruzdutis. Esu valgiusiu nepaprastai skanų bulvių gruzdutį, kurio viduje tūnojo tunas ir viskas buvo paaštrinta čili majonezu. Dar galima gruzdinti tempuras, kukuruzų tešlos pagaliukus su įdarais.

gruzdutis

mixed-tempura

Va atėjo laikas aptarti sumuštinukus. Senosios mišrainės interpretuojamos pagardinant kalendra ar kokiu dar įmantresniu prieskoniu, tiesiog uždedant ant KOKYBIŠKOS NAMINĖS duonelės ar bulkelės. Puikiai tinka sūris/kiaušinis/rūkyta žuvis, rūkytas ungurys/šamas su drebučiais ir daržovėmis,  įvairiausi paštetai ir terinai. Prie rūkytų žuvų įkomponuokite gaivesnę daržovę ar laimo skiltelę. Kalbant apie antieną, foie grass mylėtojams patariu rinktis šviesią duonelę, o pasaldinti galite bet kuo, kad ir uobuolių tyre ar konservuotu abrikosu.

platter-of-canapes11

 Šeštas numeris – šaukšteliai! Dėkite į šaukštelius tartar’us, krevečių uodegėles su įvairiais čutniais, jūros šukutes ar pavyzdžiui antieną. O nuvogiant dešimto paveikslėlio idėją, galimą į šaukštelius įtaisyti macaroni&cheese. Niom niom niom.

Canape - Smoked Deer and Wild Mushroom

tunas

Septintame pavyzdyje yra tešlos krepšelis. Į krepšelį drąsiai kraukite rūkytą lašišą, mėsos kukulaičius, galime prie to pačio pridėti ir aštuntą numerį, polentos pyrago pagrindą, su įvairiausiais top’ais ant viršaus. Minkšta polenta su apskrudusiumi viršumi puikiai tiks su grybais, svogūnų džemu ar tiesiog riebiu sūrio kremu. Nepamirškite, kad grybai yra ne tik pievagrybiai, bet egzistuoja daug kitų rūšių ir visos jos nuostabiai atsiskleis apšlaksčius trupučių trumų aliejaus. Aš prie krepšelių šeimos priskirčiau ir blynų krepšiukus, pavyzdžiui špinatų, bazilikų ar paprikų blyneliai su rikota, džiovintais pomidorais, kedro rešutais ir be galo be krašto daug kitų skonių. Atrodo gražiai ir yra labai skanūs.

 krepseliai

 Dešimto numerio shot’as yra labai dėkingas užkandis, kadangi galima sugalvoti galybę skonių ir pateikimo variantų. Siūlau nebūti konservatyviems su sriubytėmis ir pažaisti su spalvomis ir taurėmis. Gera mintis yra taikyti pagal sezoną, tarkim žiemos metu galime rinktis grybus, moliūgą, bulves su šonine, vasarą išnaudokite spalvotas daržoves: žirneliai, morkos, pomidorai ir t.t. Nepamirškite ispanų nuopelno – gaspachio sriubos, kurią galite ruošti kaip tinkami. Sluoksnuokite, įdėkite netikėtą prieskonio akcentą, eksperimentuokite!

gazpachos

sriubytes

 Pabaigai reikėtų paminėti labai svarbų produktą, tai ožkos sūrį. Vasarai šis sūris tobulai tiks su melionais ir arbūzais, taip pat dera su kumpiais, kriaušėmis, džiovintais pomidorais, marmeladais, bei gali būti apvoliotas bekono gabaliukuose  ar migdolų drožlėse, juodojo sezamo sėklose. Atraskite savo mėgstamiausią derinį ir mėgaukites!

GoatCheeseBites07

ozkos suris

watermelon-feta

Sposa